Medlemsmöten

SRUK bjuder in medlemmar till medlemsmöten via nätet med start hösten 2021.  Vi planerar för två tillfällen per termin och här presenterar vi kommande och genomförda medlemsmöten.

Praktiskt

Möte genomför på Zoom och anmälda deltagare får en länk sig tillsänd via mail. Att delta kostar inget för medlemmar. Arrangemanget är ca 1,5 – 2 timmar långt och vi kommer att blanda presentationer, föreläsningar, möjlighet att ställa frågor och ha diskussioner i mindre grupper. Allt efter behov och sammanhang.

Anmälan via mail till Info@sruk.se   Vi behöver ditt namn och din mailadress.


KOMMANDE MEDLEMSMÖTEN

11 september 2024 – 18-20 på Zoom

Kreativ konstdagbok

Sigrid Stjernswärd, docent och universitetslektor i hälsovetenskap på Lunds universitet, presenterar sitt arbete om hur en kreativ konstdagbok kan främja yrkesverksammas självkännedom och hur det kan påverka de terapeutiska alianserna och i slutändan klienternas väg till återhämtning. Sigrid har beskrivit arbetet i en vetenskaplig artikel och utgår från sin egen erfarenhet av att jobba med dagboken. Arbetet gjordes inom ramen för hennes 2-åriga utbildning i Expressive Arts i Stockholm.  
11 september klockan 18-20 på Zoom

Anmälan via mail till Info@sruk.se   Vi behöver ditt namn och din mailadress.


19 oktober 2024 – fysiskt medlemsmöte

”Vad gör UKT med mig och vem blir jag i världen”

Fysiskt medlemsmöte en heldag på Solidaritetshuset,
Tegelviksgatan 40, Stockholm kl. 9.30-17

9.30 Inledning med fika.
10.00- 13.00 Workshop ”Vad gör UKT med mig och vem blir jag i världen” under ledning av kollegorna och medlemmarna Jessica Enneby Eldenstjärna och Annika Sundh Meiling
13-14 LUNCH
14-15 Gruppsamtal – UKT och framtiden
15-17 Öppet styrelsemöte
Ett mer detaljerat utskick kommer i september…


november 2024 – kvällstid på Zoom

EXIT

I november (datum kommer senare) kommer Gunnar Reinsborg, lärare i Expressive Arts i terapi på NIKUT, Norsk Institutt för Konstuttryck och Kommunikation, att berätta om arbetet och utbildningen med EXIT. Mötet sker digitalt på zoom på kvällstid.

EXIT (Expressive Arts in Transition) är en gruppintervention som bygger på konst- och uttrycksmetoder (KUT). Målet är att ge kunskap och verktyg för att hantera stressymptom efter traumatiska händelser som flykt, krig, naturkatastrofer och sjukdom. Deltagarna får utbildning i EXIT-mallen.

Forskningsprojektet EXIT genomfördes vid Hvalstads transitmottagning under åren 2008-2014. Norsk senter for våld och traumatiska stresstudier (NKVTS) av Melinda A. Meyer visar att deltagarna i denna KUT-grupp upplevde mindre PTSS (Post Traumatic Stress Symptoms) över tid än de som inte fick detta erbjudande. De utvecklade också en mer optimistisk syn på framtiden. Ref. http://www.nkvts.no


GENOMFÖRDA MEDLEMSMÖTEN NEDAN

Titta i efterhand.


16 november 2023 – 18:30 – 20:30

Borde vi skämmas mer?

Borde vi skämmas mer?

Skam är lite som svamp, ibland kommer den fram och blir synlig, men det mesta är dolt under ytan. Skam är nämligen inte bara en känsla utan även en regleringsfunktion i mellanmänskliga möten. Torsdag 16 november 18.30-20.30 har du möjlighet att lära dig mer om skam av gestaltterapeuten och skolkuratorn Kalle Lindqvist som forskar i ämnet på Sårbarhetsdepartementet.

Det kan ta lite tid att bli bekväm med sig själv. Och det kommer komma tillfällen då det känns dåligt att vara du. Som att du inte duger. Skam kan beskrivas som den intensivt smärtsamma känslan eller upplevelsen av att tro att man inte duger och därför inte är värd att älskas eller att få höra till.

”…hemligheten är att komma tillbaka, att våga visa sig igen. Ingen är perfekt. Det handlar om att komma tillbaka, alla har skamfläckar. Att komma tillbaka är nyckeln.”

Genom att se på skam som en smärtsam, men också användbar informationskälla kring obearbetade relationella sår, kan den omfamnas i stället för att utgöra motstånd. Skammen uppstod i någon form av relation och kan läkas i relation tillsammans med någon som ser, hör och förstår dig.

Borde vi skämmas mer? Nej, däremot behöver vi bli mer medvetna om den skam som redan är och förstå hur vi, ofta omedvetet, undviker den. Skammen är ALLTID en del av ett möte.

I denna digitala föreläsning kommer du få lära dig mer om skam och olika skamreaktioner genom att lyssna men också delta aktivt. Kvällen avslutas med en frågestund.

Varmt välkommen precis som du är!
Kalle Lindqvist
kalle@sarbarhetsdepartementet.se
www.sarbarhetsdepartementet.se
070-3535417

Inspelning här nedan


9 sept 2023 – Inställt!

Vad är EXIT?

SRUK bjuder vi in er till ett medlemsmöte lördagen den 9 september kl 12.30 – 15.00 via zoom där Gunnar Reinsborg kommer att berätta om arbetet med Exit i Norge och vad som är aktuellt där.

Program
Vad är EXIT
Hur det går till att arbeta med EXIT
Utvecklingen i Norge
Utvecklingen internationellt
Utbildningserbjudanden i Norge och vad som krävs för ett genomföra en utbildning i Sverige.
Plats för frågor
Anmälan till info@sruk.se


4 maj 2023

Uttryckande konsts historia

2023 är det 40 år sedan uttryckande konstterapiutbildningen startades av Phillip Speiser vid Skandinaviska Institutet för Uttryckande Konst i Göteborg. Utbildningen gavs i samarbete med Shaun McNiff och Lesley College Graduate School (idag Lesley University) i Cambridge, Mass., USA. En historisk och personlig betraktelse över utbildningen i Sverige, Masterutbildningen i Schweiz och USA, om mötet med  pionjärerna,  utbildningsgrupperna och konferenserna. Och om utmaningen att introducera en ny konstnärlig terapiform i Sverige.

Nadja Gruberg lotsade oss genom Uttryckande konsts historia i Sverige och världen.


25 mars 2023

Kreativa fredagar

Lina Werning presenterade aktiviteten Kreativa fredagar som hon håller i Gnesta för personer som lever med psykisk ohälsa. Aktiviteten finansieras av stadsbidrag genom Gnesta Kommun och är en lågtröskelverksamhet. Lina berättade om hur hon fick uppdraget, hur aktiviteten utvecklats över tid och själva tänket/upplägget/flödet av Kreativa fredagar. Hon gav sig på ett litet speed-smakprov av hur en dag kan se ut. .

Läs gärna mer här: https://www.gnesta.se/kulturfritid/evenemang/evenemang/kreativafredagar

Kreativa träffar en “livräddare” för personer med psykisk ohälsa

Här är ett av inslagen om Kreativa Fredagar jag gör i Gnesta. Vi är visst med i nyheterna också 🙂 Har varit väldigt noga med att de ska skriva och säga Uttryckande Konstterapeut!! Lina

Länk till – God och Nära vård – som Lina pratar om i programmet: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/god-och-nara-vard/

Här nedan kan du se inspelningen av Medlemsmötet.

Del 1

Del 2


1 mars 2023

SKAM

På detta medlemsmöte diskuterade vi skam. Vi försökte förstå den goda, sunda röda skammen och den vita giftiga skammen. Vi tittade på utdrag ur föreläsningar som vi hittat på nätet. Det är Jojo Tuulikki Oinonen som föreläser och hon har lång egen erfarenhet av att skämmas.

Vi behöver förstå skam, framför allt vår egen. För skam känner vi alla i någon form. Det är ett djupt mänskligt fenomen som vi alla delar med varandra.

Växelvis tittade på föreläsning och däremellan diskuterade vi dessa och egna erfarenheter av skam och att möta människor med skam.

Jojo var gestaltterapeut och jobbade senast som utbildare på MIND. Hon avled dock tyvärr nyligen i cancer men hennes visdom finns kvar på nätet.

Här bifogar vi OH-bilder från föreläsning och det finns också tips och länkar här nedan.

Ytterligare litteraturtips från Linda!

Bokserie av Kerstin Ekman: “Kvinnorna och staden”, 4 böcker:

“Häxringarna” är berättelsen om en stads födelse i slutet av 1800-talet, om hur den uppstår och breder ut sig med järnvägsstationen som medelpunkt. I ett torp i samhällets utkant föds Tora och där tar hon när skuggmorellerna blommar avsked av sin mormor och hennes grå fattigdom. Snart får hon också avstå från kärleken och gemenskapen med en man. Hon blir ensam och har bara sin starka vilja och arbetsamhet att lita till i ett hårt samhälle.

I början av 70-talet påbörjade Kerstin Ekman den stora romansviten om Kvinnorna och staden. Böckerna “Häxringarna”, “Springkällan”, “Änglahuset” och “En stad av ljus” berättar om hur staden Katrineholm växer fram i industrialiseringens Sverige. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse. 


Ytterligare tips från Nadja Gruberg!

embracing All OF YOU


12 oktober 2022 – Inställd

Motstånd, ovilja och rädslor

””Ska man måla här, då tror jag nog inte att den här gruppen är nåt för mej!”

Så inledde en deltagarna i en av våra grup­per när han kom in i handledningsrummet vid det allra första handledningstillfället. Det väckte för oss en uppmärksamhet på att bara rummets utseende och beskaffenhet kan väcka motstånd och rädsla.”

Så skrivet Lotta Geisler och Lisa Krogdal i sin avhandling ”Uttryckande konst och Handledning, oktober 2013”.

Den beskrivna situationen är vi nog många som känner igen från handledning, terapi eller pedagogisk situation. Lotta och Lisa har översatt en text från tyska av Fallner 2010, som beskriver 7 olika svårigheter som blockerar kreativitet, som är särskilt intressanta att undersöka.

Vi kommer att diskutera våra egna erfarenheter med utgångspunkt från avsnittet ”Motstånd, ovilja och rädslor liksom kreativa förhållningssätt”  i deras avhandling. Sidorna kan du ladda ner här nedan och vi uppmanar till att läsa igenom dessa som förberedelse och tänka till – hur ser du på dessa svårigheter?  Lisa Krogdal kommer att delta på mötet.

Praktiskt

Möte genomför på Zoom och anmälda deltagare får en länk sig tillsänd via mail. Att delta kostar inget för medlemmar. Arrangemanget är ca 1,5 timmar långt och vi kommer att blanda presentationer, föreläsningar, möjlighet att ställa frågor och ha diskussioner i mindre grupper. Allt efter behov och sammanhang.


8 maj 2022

Vad vill du mig liv?

Psykologen Anne: ”Ena dagen vann jag pengar, nästa fick jag en cancerdiagnos”

“Livskrisen som kom med cancerdiagnosen väckte många tankar om barndomens trauma, sjukdomens smärta och om liv och död. Psykologen och psykoterapeuten Anne Saari har stor kunskap om krisbearbetning, men nu var det hon som behövde hjälp. Ur smärtan föddes en bok: Vad vill du mig, liv?Från allas.se

Anne samtalade med utgångspunkt från sin nyligen utgivna bok ”Vad vill Du mig, Liv?”. Vi lyssnar på valda delar och reflektera med henne kring centrala existentiella frågor.

Boken hon skrivit handlar som helhet om vad som händer när livet oväntat ställs på sin yttersta spets och krisen hotar att slå sönder all mening och allt hopp. Den handlar om det svåra i att vara människa när livet utmanar, existentiella gränssituationer som vi alla ställs inför i olika skeden. I boken tar hon avstamp i sina egna erfarenheter av att ha haft cancer, men det skulle kunna vara vilken kris som helst. Det är en livsnära personlig berättelse som varvas med reflektioner kring det allmänmänskliga och existentiella som kriser på liv och död aktualiserar.
Boken hanterar frågor om lidande, mening och livshopp, frågor som vi alla umgås med i olika skeden. I texternas djupstruktur mejslar hon fram ett förslag till ett allmänmänskligt förhållningssätt när vi utmanas på djupet av vår existens.

Anne är till sin profession leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare och lärare, Uttryckande konstterapeut och psykodramatiker. Hon har varit yrkesverksam som psykolog/psykoterapeut/konsult i 32 år. Anne gick uttryckande konstterapiutbildningen mellan 1993 och 1997. Hon arbetar i sin egen verksamhet Terasana AB sedan 26 år tillbaka. Där arbetar hon med insatser både för organisationer och privatpersoner.
I organisationer är fokus på utveckling/konsultation av/med individ, grupp och ledare. Det kan handla om insatser som grupputveckling, konflikthantering, kurser, workshops, föreläsningar, utredningar m.m.

Hemsida www.terasana.se

Här kan du titta på Medlemsmötet i Efterhand.

Anna Saari Del 1
Anne Saari Del 2

Social Presencing Theater

Medlemsmöte 2 april 2022

Workshop – En uttryckande konstterapeuts möte med Teory U och Social Presencing Theater (SPT)

Välkommen till en workshop med Annika Göran Rodell !

Annika skriver: ”När jag mötte Expressiv Arts och utbildade mig var det som att hitta
hem, till mig själv. Efter några år fann jag en annan viktig inspirationskälla; Theory U – Leading from the future as it emerges (Scharmer, 2007).

En bok om social transformation med den konstnärliga processen som metaperspektiv. Boken förde mig till en ny fyraårig utbildning, denna gång med resor fram och tillbaka till Danmark och kursen Sustainable Co-Creation och en masterkurs i Social Presencing Theater (SPT) för Arawana Hayashi.
Ni kan läsa mer på https://www.presencing.org/

Jag vill gärna kort berätta om mina lärdomar och sedan göra några SPT övningar tillsammans med er via zoom. Hoppas vi ses!

TID: 13:00 – 15:30 inklusive paus
Lördag den 2 april 2022
Anmälan via info@sruk.se

Varmt välkomna!
Annika
www.sangshyttanart.se


Färentuna Hälsoträdgård

Medlemsmöte 26 jan 2022

Eva Solhäll

Tema: En läkande plats för stresshantering, psykoterapi och hälsoprogram med stöd för unga.

Här lever och arbetar jag, Eva Solhäll. Här nedan finns möjlighet för dig som vill att lyssna när jag berättar och delar med mig av mitt arbete och mina erfarenheter. Ett arbete i flera spår med gemensam bas av natur, uttryckandekonst och samtal om livet. Under kvällen får du veta mer om program för unga med behov av särskilt stöd, ett av mina friskvårdskoncept och kort om förankring i forskning kring naturunderstödda interventioner.

Dessutom lever vi som vi lär såklart! – Vi startar med att landa i kropp och sinnen. Jag ser fram emot att mötas.
Värme / Eva

Färentuna Hälsoträdgård Del 1
Färentuna Hälsoträdgård Del 2

Publikationer

Här delar Eva med sig av sina uppsatser och publikationer

Magisteruppsats – Att arbeta och leva i Hälsoträdgården
Master – Platsen betydelse för praktisk klokhet

Rapport – Hälsoträdgården som läkande pedagogiskt rum
Denna rapport får endast spridas till medlemmar i SRUK.

På hemsidan www.forhalsa.se finns översiktlig information om programmen för unga. De finns under flikarna “kurser/elevhälsa” som ger lite specifik info och under “Hälsoprojekt” som ger mer övergripande information om arbetet. Vill man följa föreningen Vitalitet och min verksamhet på facebook och/eller Instagram finns vi som:

föreningen Vitalitet på facebook: Vitalitet
min verksamhet på facebook: För Hälsa
min verksamhet på Intagram: farentunahalsotradgard

Eva Solhäll
För Hälsa – Färentuna hälsoträdgård
Solbergavägen 26, 179 98 Färentuna
Tel: 076-771 29 00
E-post: eva@forhalsa.se
https://www.forhalsa.se/

UPP


Tema: Att arbeta i ett forskningsprojekt för stöd till rehabilitering och mötesplats för cancerberörda

PREMIÄR 13 Oktober 2021

Onsdag den 13 oktober klockan 18:30 – ca 20:00

Marie Sodell och Maria Wahlström Norlin

Båda arbetar på Cancerrådgivningen, Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland

Tröst – Börje Forsgård Akryl

Marie Sodell kommer att delge oss sina erfarenheter som terapeut i Margareta Wärjas forskningsprojekt om ”Arts-bassed Psykotherapy for women Recovering from Gynecological cancer”.

Marie var en av terapeuterna i projektet och träffade 5 grupper med 6-8 deltagare under 8 ggr. Hon berättar om utmaningen att träffa en blandad grupp kvinnor med olika inställningar till både terapi och bildskapande. Deltagarna hade avslutat sin cancerbehandling, var i varierande åldrar och hade olika livssituationer.

Terapin genomfördes på Radiumhemmet tillsammans med Ann Wenkel Harup. Deras erfarenhet som både sjuksköterska och Uttryckandekonst-terapeut var en av framgångsfaktorerna för att kunna genomföra arbetet.

Maria Wahlström Norlin kommer att berätta om planeringen inför att starta ett Kraftens Hus inom region Stockholm Gotland. Fler människor lever länge med cancersjukdom i dag så hur man under och efter sin behandling och rehabilitering hanterar och påverkar sin livssituation kan ha stor betydelse. Det är tänkt att vara både en fysisk mötesplats men även en digital plattform, ett nav, för cancerberörda (dvs patienter, närstående och efterlevande). Meningen är att det ska vara en träffpunkt där man kan samla och dela erfarenheter och kunskap, stödja varandra, mötas och exempelvis ta del av föreläsningar, caféverksamhet och naturligtvis innehålla skapande verksamheter.  Beräknad start till maj 2022.

Inspelningar från Medlemsmötet 13 oktober 2021

Marie Sodell

Marie Sodell berättar om sina erfarenheter som terapeut i Margareta Wärjas forskningsprojekt om ”Arts-bassed Psykotherapy for women Recovering from Gynecological cancer”.

WHO:s definition av sexualitet

”Sexualitet är en integrerad del av varje människas personlighet, och det gäller såväl man och kvinna som barn. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter.

Sexualitet är inte synonym med samlag, den handlar inte om huruvida vi kan ha orgasmer eller inte, och är heller inte summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet. Sexualitet är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet; den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra.

Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa.”

Ladda ner WHO

Maria Wahlström Norlin

Maria Wahlström Norlin berättar om planeringen inför att starta ett Kraftens Hus inom region Stockholm Gotland.

Vi bifogar här också intressanta länkar inom området

Kraftens hus i Borås: http://kraftenshus.se/
Hjärtats hus i region Jönköping län: https://plus.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=44783
Maggies Hus i UK och USA m.fl: https://www.maggies.org/                                                                                    

Center for Kræft og Sundhed: https://kraeft.kk.dk/indhold/borgere
Recovery Collage inom psykisk ohälsa: https://www.recoverycollegeonline.co.uk/
Grandmother Benches: https://www.friendshipbenchzimbabwe.org/

Alain de Botton och Sophie Howath: https://www.theschooloflife.com/
Brukarledda brukarrevisioner: https://nsph.se/2019/02/17/djupanalys-av-brukarrevisioner-blev-en-ogonoppnare/ 

Marie Sodell
Specialistsjuksköterska
Cancerrådgivningen
marie.sodell@regionstockholm.se

Maria Wahlström Norlin
Specialistsjuksköterska
Cancerrådgivningen
maria.wahlstrom-norlin@regionstockholm.se

UPP