Musikterapi kan hjälpa barn som behandlas för leukemi

Musikterapi kan hjälpa barn som behandlas för leukemi

31 oktober, 2020 Av Av Börje

Musikterapi kan ha en gynnsam effekt hos barn som genomgår en transplantation av blodstamceller, en krävande behandling för barn med aggressiv leukemi. Bland annat sänks pulsen hos barnet, vilket tyder på att stressen minskar och livskvalitén ökar. Det visar forskning som finansierats av Barncancerfonden.

Den 13 november håller Kungliga Musikaliska akademien, Kungliga Musikhögskolan och Karolinska Institutet ett symposium om musikterapi: Musikterapi – forskning och klinisk intervention.

En av de medverkande är Lena Uggla, musikterapeut på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Huddinge och Solna, som disputerade förra året vid Karolinska Institutet. Hennes forskning visar att musikterapi kan vara till hjälp för barn som genomgår en hematopoietisk stamcellstransplantation (HCST), en etablerad behandling för barn med bland annat aggressiv leukemi.

En stamcellstransplantation är en krävande behandling som också innebär att barnet är inneliggande isolerat på sjukhus i mellan fyra till sex veckor, bland annat på grund av att immunförsvaret blir nedsatt.

Både barnet och föräldrarna upplever en stark stress i samband med stamcellstransplantationen. I våra studier har vi undersökt om musikterapi kan påverka barnen fysiologiskt och psykologiskt, vilka erfarenheter och känslor barn och föräldrar får av musikterapin, säger Lena Uggla.

Läs mycket mer på hos BARNCANCERFONDEN

Text och bild från Barnscancerfonden,
Fotograf: Felix Oppenheim/Musikbojen
Skribent: Sofia Ström Bernad